Предвид качеството на управлението, предсрочни избори са рационален вариант. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Димитър Аврамов.

"Настоящото управление, макар и единствено възможното, както беше наричано от всички, е като разхвърлян двор – няма ред, няма концепция. Затова се спори за всичко, затова се влиза в непрекъснати пререкания", смята политологът.

По думите му, коалицията ПП-ДБ е "нещо като патерица на политическата маса в момента".

Няма нито качествена, нито концептуална промяна в управлението, смята Аврамов. Според него не се забелязват структурни промени и значими политики.

"Не бих чертал управленски конструкции за следващия парламент по сегашните социологически проучвания", посочи той.

Следващият голям разговор в България не е за това как един министър да съвместява две позиции, а за "съкращаване на държавата", защото правителството е прекалено голямо и не постига ефективна работа, а обществото харчи прекалено много за правителство и държава, изрази позиция Димитър Аврамов.

"Ако външната политика на България се крепи на крехките плещи на г-жа Габриел или на нечии други крехки плещи, то това не говори добре за кадровия потенциал на управляващите формации."

ГЕРБ не са свикнали да се съобразяват с когото и да било, но понеже има коалиционна формула, трябва да се съобразяват. ГЕРБ е по-малка партия, отколкото беше, каза още политологът.

"ГЕРБ се чувства по-добре в разговор с ДПС, отколкото в разговор с ПП-ДБ. Управляващата ос е ГЕРБ-ДПС. Тя не е ГЕРБ-ПП. Това е нещо, върху което ПП трябва да си помислят и да обяснят на своите избиратели."

След ротацията ПП ще бъдат в по-комфортна ситуация, защото ГЕРБ официално поема кормилото, но няма причина да мислим, че Петков ще успее да комуникира с обществото по-добре от Борисов, коментира Аврамов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук