Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед. Нейната позиция става все по-трудна". Това заяви пред БНР Илия Марков от Института за европейски политики. "Тя е призована да води една партия, която е дълбоко разделена и се опитва да защитава позиция, която тя не подкрепя, защото се знае, че Мей беше един от хората от Консервативната партия, които бяха против излизането на Великобритания от Европейския съюз", уточни Марков.
 
Според него при Брекзит губят и двете страни - и Великобритания, и ЕС. "Доста по-негативни ще са последствията за Великобритания, особено при т.нар. "хард Брекзит" - при излизане без сделка, защото те не са подготвени за редица неща, които ще се случат. "Това, което договори Мей е едно отлагане във времето на преговорите, тъй като Великобритания остава в единния пазар, остава в митническия съюз и се поставя един срок от около 2 години, в който да се договорят всички конкретни условия", добави той.
 
Политологът прогнозира, че, ако Тереза Мей подаде оставка, ще се изострят боричканията в Консервативната партия, които вече са видими.
 
"Има няколко центъра, които се опитват да изтеглят чергата към себе си - един от които е Борис Джонсън, който е известен с това, че беше написал две писма с позициите, които ще защитава, в зависимост от позицията на Дейвид Камерън. Ако Камерън беше защитил позицията за излизане от ЕС, Джонсън щеше да е за оставане. Той е човек, който се грижи единствено за своята кариера", коментира Марков.