Британският парламент ще проведе извънредно заседание днес във връзка с решението на премиера Тереза Мей да отложи за неопределено време гласуването на постигнатото споразумение за Брекзит. Това заяви председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу.
 
Заседанието е свикано по предложение на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който се мотивира с това, че „решението на парламента се игнорира“. Бъркоу се съгласи, че „повдигнатият въпрос е уместен“ и заслужава да стане предмет на тричасови дебати, пише БГНЕС.
 
Британският премиер Тереза Мей ще се срещне днес с германския канцлер Ангела Меркел за обсъждането на въпросите свързани с Брекзит. Това съобщава агенция Прес асосиейшън, позовавайки се на канцеларията на британския премиер.
 
Тереза Мей също така ще обсъди Брекзит със своя холандски колега Марк Рюте в Хага в опит да получи гаранции от европейските лидери, че така нареченият „бекстоп“ в Северна Ирландия (режим на подкрепа на престоя на региона в състава на Митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар след настъпването на преходния период на Брекзит) ще носи временен характер.
 
Британският депутат Криспин Блънт е поредният консерватор, който е изпратил в парламентарния Комитет 1922 писмо с вот на недоверие на премиера Тереза Мей. Това съобщи вестник „Таймс“.
 
Блънт е 26 депутат от управляващата Консервативна партия, който от средата на ноември е поискал оставката на министър-председателя, посочва изданието. Парламентарният комитет 1922 обединява редовите депутати консерватори. Той може официално да стартира процедура за свалянето на Тереза Мей от заемания пост.
 
Ако въпросът за вота на недоверие на премиера влезе в парламентарна зала, тогава в гласуването трябва да вземат участие 316 депутати от Консервативната партия. За да запази своя пост, Мей ще се нуждае от обикновено мнозинство, след което тя ще бъде защитена от повторение на тази процедура най-малко за една година. В случай на нейното поражение партията ще трябва да избере нов лидер, за което разполага с три месеца.
 
Тереза Мей отложи в понеделник за неопределено време парламентарното гласуване на договора с ЕС относно условията за излизане на страната от състава на съюза. Пред Камарата на общините тя призна, че планираната първоначално за 11 декември процедура няма да се състои, защото правителството няма шансове за успех. Причината за това е, че постигната с ЕС договорка за бъдещия статут на Северна Ирландия не устройва мнозинството от политическите сили в Обединеното кралство.
 
На 25 ноември лидерите на страните от Европейския съюз утвърдиха споразумението с Великобритания за Брекзит. За да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от Европарламента и Уестминстър. Самият Брекзит трябва да се състои на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период. Той ще продължи до края на 2020 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!