"Предсрочни избори ще има, това е неизбежно. Усилията на правителството са да ги забавят до приемането на актуализацията на бюджета и евентуално на някои от законите, които са необходими, за да стартира Планът за възстановяване. Въпросът е дали ще съумеят да изработят споразумение за отлагане на оставката и парламентарна конфигурация, която да позволи съставяне на нов кабинет в този парламент", заяви политологът проф. Румяна Коларова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма вариант "приемане на бюджета и правителството на Петков продължава". Според нея "Има такъв народ" и част от парламентарната опозиция ще подкрепят бюджета, само ако премиерът обяви, че ще подаде оставка след приемането му.

"Ако се тръгне на вариант "Орешарски", месец и половина е максимумът. Ако се тръгне на вариант "Беров", това означава подготовка на нов премиер. Вина за разрива в коалицията имат всички коалиционни партньори. Да отидеш на избори без програма е политическа катастрофа. Първата и най-голяма отговорност на министър-председателя е да поддържа парламентарното мнозинство. "Продължаваме промяната", по този начин на сключване на коалиционните споразумения, показа, че отговорността е тяхна, а не колективна", каза още проф. Коларова.

За нея няма съмнение, че най-лошата стратегия на коалиционните партньори е да се замерят демонстративно с вина. Най-важното било всяка от партиите да подчертае позитивното в техния кабинет. 

"Но позитивното е малко и едва ли могат да си го поделят. Да критикуват ГЕРБ ще бъде най-слабата теза. Самоубийствено е да тръгнат в негативна кампания", изтъкна проф. Коларова.

Политологът проф. Росен Стоянов определи като абсурдна хипотезата, че страната ще бъде хвърлена в хаос, ако влезем отново в избори. По думите му това е демокрацията и няма лошо да имаме предсрочни избор. 

"Нямаме коалиционно споразумение, а имахме 3 двустранни споразумения. Вече имаме две оставки, днес очакваме другите две. Предполагам, че бюджетът няма да мине, което означава бламиране на правителството. Това би било удобен повод и извинение, а не всичко друго, което бе хвърлено срещу Петков, да подадат оставка", заяви той.

"Ярки фигури на БСП казват: Поддържаме правителството, за да може някои другари да са във властта. Това парцелиране на министерствата даде ексклузивни права на госпожата от БСП (Корнелия Нинова - бел. ред.), така че дори при явни несправедливости коалиционните партньори да замълчават, за да продължи да съществува коалицията", даде пример проф. Стоянов.

Според него предизборната кампания е започнала още с формирането на действащото правителство. Проф. Стоянов очаква още по-объркан и разнопосочен парламент след задаващите се избори.

"Започна калната кампания. Въпросът е как ще интерпретираме случващото се", отбеляза политологът.

"Не са необходими 12 човека. Необходими са, ако предположим, че всички 240 са в зала и трябва да гласуват. Това са дребнавости, не води до устойчивост", добави той.