Политическата ситуация в момента е атакувана от една страна от президента Румен Радев, от втора - вътрешна атака на ИТН, а от трета страна - са ГЕРБ и ДПС, Това заяви политологът Даниел Смилов в ефира на БНТ.

 В краткосрочен план Кирил Петков и "Продължаваме промяната" може и да успеят да намерят депутати, за да укрепят управлението, което е по-малко вероятно. Вторият вариант е временно мнозинство в този парламент - ГЕРБ, ДПС, ИТН, с малка подкрепа от "Възраждане".

Дали върху това временно мнозинство ще може да се надгради правителство, не мога да спекулирам. По-вероятно е да подготви едни избори към есента", заяви още той.

По думите му тук идва президентската страна. „Поредно служебно правителство, да се легитимира една нова партия около президента Радев и България да започне да плаща за руски газ в рубли“, допълни той.

По думите на политоложката Татяна Буруджиева има неприемане, нетърпимост между партиите още от свършване на мандата на ГЕРБ.

„Още от миналата минала година всички знаем кой кого не понася. Не можах да схвана как така излизането от коалиция не означава разпад на тази коалиция. Това означава, че всички депутати на ИТН ще приемат предложенията на правителството. Но ако гласуват, защо излязоха от коалицията“, запита тя и допълни, че още с актуализацията на бюджета това ново мнозинство ще нанесе такива зулуми. „Този бюджет трябва да е някакъв баланс. Ако ти подкрепиш само социалната част, не даваш възможност на това правителство да направи нищо друго“, посочи тя.

Според Смилов Слави Трифонов трябва да обясни едно нещо. „Неговата партия идваше с гръмки обещания против Борисов. Това, което правят е да атакуват своите партньори. Още от предишния парламент атакуваха Мая Манолова и Демократична България. Това е много странно. Не знам какъв му е замисълът, но виждам какъв е резултатът. С дейността си ИТН вкарват пак ГЕРБ и ДПС във властта. Защо сега, въпросите са 4 и половина“, каза още той.

Според него целта на БСП е да бъде много лоялен партньор във властта. „Ръководството на БСП ще предпочете да бъде във властта колкото се може повече, вместо да ходи на избори“, посочи Смилов.

„Ако са решили да правят такова ново мнозинство поне да направят всичко до край и да направят едно ново правителството. Да тласкат страната към едни нови избори е безотговорно“, коментира той.

Буруджиева обаче изтъкна, че е по-добре да се иде на нови избори.

„Аз смятам, че трябва да отидат към нови избори. Не може една партия, която не може да създаде собствените си структури, да е в парламента, какво прави там“, попита риторично още тя.