Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на БСП.

Останах изненадан от решението  на президента да връчи третия мандат на БСП. Румен Радев вербализира защо го е направил - оценява я като единствената партия, способна да постигне успех в тази ситуация.

Той заяви още, че иска някой да продължи политиките на служебното правителство, въпреки че веднага, когато излязоха от президентството, Корнелия Нинова и съратниците ѝ заявиха, че няма да го направят.

Това заяви политологът проф. Росен Стоянов в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му "при всяко ново явяване на избори след неуспешен трети мандат - социалистите получават все по-малко гласове".

Според колегата му Христо Панчугов възможността да бъде съставено правителство намалява с всеки изминал ден.

"Тенденцията, която избра Корнелия Нинова по отношение на прехода - носталгия по комунистическия режим, темата с Истанбулската конвенция и руските санкции, водят до упадък на избиратели", смята той. 

Проф. Стоянов изрази мнение, че БСП не е легитимна структура в перспективата да се яви отново на избори.

"По-добре всичко да се разтури и да се реализират нови избори. Никой не иска да управлява в кризи. Елитите в партиите ще поискат да получат резултат, който им позволява прекрачване на границата от 4% за влизане в НС", констатира политологът.

Панчугов обобщи, че една от най-големите заблуди е, че между партиите има съгласие какво да се прави в бъдеще.

"На фона на трите месеца, които изминаха, нямаше положителен сценарий, в който българските граждани можеха да си представят развитие -  нямаше усещане, че е възможно да бъде създадено правителство. Това е единственият логичен ход, който остана на президента", добави събеседникът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук