„Не изключвам изцяло всички шансове за кабинет, но са малки. Коментираха се различни партии и в момента, в който този трети мандат се връчи, защото беше ясно, че с първи и втори няма как да стане правителство, то шансовете и сега клонят към нулата.

Това заяви в ефира на Нова тв политологът Яница Петкова.

„Не очаквахме мандата да е връчен на БСП поради неуспехите на партията през последните три пъти, когато го получаваше или пък просто заради влошените отношения с президента. Радев заложи на една безопасна позиция“, заяви тя.

„Безопасна от гледна точка на евентуални конфликти, коментари и влошаване допълнително на отношенията. БСП не може да състави правителство без подкрепата на една от двете големи партии в НС“, каза политоложката.

„ГЕРБ вече споменаха своето отдавна взето решение. ПП и БСП имат тежки разделителни линии заради хартиената бюлетина. Всяка друга подкрепа е недостатъчна“, добави Петкова.

„Нинова пак се обърна към мъжеството лидери, с които трябва да разговаря. Третият мандат е мандат на компромиси“, каза тя.

„През есента пак има избори и всеки един компромис ще е сериозно обмислян и плашещ именно заради това за всяка партия“, завърши Петкова.

Според Калин Вельов няма как да има правителство:

 „БСП и ПП трудно ще сближат позициите си, но не невъзможно. Не мисля, че ДБ ще е склонна на този компромис обаче в момента заради изборите на есен. „

„ДПС и БСП няма да се сближат, въпреки че сигурно ще водят разговори. Шансовете наистина са малки“, подчерта той.

По думите му в момента дебатите са повече като предизборна кампания, вместо към сближаване на позиции.

Според него няма как БСП да е ходила на срещи за предните мандати и да не е дала подкрепа, но сега да очаква другите да я подкрепят. По думите му БВ е имал по-голям шанс да реализира третия мандат.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук