Подписи за несъществуващ политически субект са събрали преди седмица от „Да, България“ – формацията, оглавяване от бившия правосъден министър Христо Иванов, съобщава "Труд" след извършена проверка.
На 7 февруари активисти на „Да, България“ излязоха за втори път за необходимите 2500 подписа за регистрация в ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори. Предишната подписка беше атакувана в съда и решението нямаше да излезе навреме за подаването на документите в ЦИК.

Преди седмица от формацията обявиха, че новите данни ще се събират за коалиция, наречена „Движение Да, България“, в която влизат ПП „Зелените“ и още един субект, който впоследствие се оказа ДЕОС. Но към деня на подписката на практика обединение не е имало – нито е било подписано споразумение, нито такова е било регистриран в правния мир.

Според конституционалисти това, меко казано, противоречи както на българското законодателство, така и на моралните принципи, доколкото в политиката има такива.

В същото време от „Да, България“ не показаха притеснение от този факт. Дори се похвалиха, че вместо 2500 подписа успели да се сдобият с 20 000. Едва на другия ден бе официално обявено, че с ДЕОС вече е постигнато съгласие и формацията влиза в коалицията. Именно 8 февруари беше и крайният срок, в който Централната избирателна комисия приемаше подписки за регистрация в предсрочния вот на 26 март. Малко след като бе съобщен официалният състав на обединението, папките бяха внесени и така регистрацията се оказа успешна въпреки нарушението.

Според информацията на „Труд“ „Движение Да, България“ е нарушило още една законова норма – при събирането на подписите те не са уведомили Комисията за защита на личните данни, която трябва да даде разрешение за работа с такива данни.
Въпреки това на бланката за подписите пише, че гражданите дават съгласието си с техните имена и ЕГН-та да бъде боравено и да послужат пред ЦИК.