В началото на 2019 г. ще бъде реализиран Законът за градушките. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от работата в сектора през годината, предаде агенция „Фокус“.

„Сигурно не съм успял да кажа много от нещата, които не сме направили през 2018 г. Това, което ми се искаше да вкараме, но се забави и ще бъде реализирано в началото на следващата година е Законът за градушките“, посочи той. Моята амбиция е до края на месец януари да го предложа на Министерски съвет и да отиде към Парламента“, коментира земеделският министър. Според него в момента е много важно предприятието за борба срещу градушките да бъде създадено. Румен Порожанов обясни, че този закон ще даде възможност на много урбанизирани територии да бъдат покрити от противоградната защита и ще намалеят щетите върху имуществото.

По думите му специфичността на законопроекта е, че вноските са заложени от застрахователите. „Вноската, която залагаме, е между 5-6 млн. лв., тя е да има солидарност и да се намали вноската на земеделските производители“, изтъкна той.