"Има опит да бъде прокарана резолюция с доста некоректен текст в Конгреса на САЩ. След връчване на акредитивните писма на Байдън ще обясня, че чрез задълбочаване на конфронтацията проблемът ни с Република Северна Македония (РСМ) няма да бъде разрешен".

Това заяви за предаването българският посланик във Вашингтон Георги Панайотов пред Нова Нюз.

Става въпрос за предложението месец септември да обявен за "Месец на македоно-американското културно наследство".

"Само за месец май още трима конгресмени са се присъединили като съавтори на този проект, и са станали 11", разкрива Панайотов.

US конгресмени шокиращо: Първите северномакедонци са стъпили в САЩ преди Христофор Колумб

Според него щата Мичиган вече е приел резолюция според която септември 2021 г. е бил обявен за месец за македонския принос за САЩ. "България и САЩ са приятели и съюзници в НАТО, а също и стратегически партньори. Обсъдихме как да увеличим американските инвестиции у нас. Проблемът с РСМ трябва да бъде решен с воля и визия от политическите лидери на двете страни без компромиси с българските национални интереси", категоричен е той.

Припомняме, че Централното ръководство на Македонските патриотични организации в САЩ – най-старата македонска и българска политическа организация зад Океана, се обърна към Конгреса със специално обръщение по този повод.

Според авторите на позицията в нея се споменава „македонски език“ и така „напълно пренебрегва приноса на македонските американци, които са имигрирали в Америка преди Втората световна война, и приноса на техните потомци, родени в Америка, които са се идентифицирали и продължават да се идентифицират като БЪЛГАРО-езични македонци“.

По думите на Панайотов, проблемът с Македония е възникнал от неправилни техни действия и националистически залитания. "САЩ и ЕС имат интерес от по-бързо решаване на въпроса, аз призовах Вашингтон към разбиране и бях разбран", посочи Панайотов. И допълни, че е нужно подобряване на комуникацията с американските държавни институции. 

Относно темата за доставка на американски втечнен газ той подчерта: "Това е чисто търговска сделка по време на война. България е обект на шантаж от страна на Русия. САЩ ни се притече на помощ. Предстои да бъдат договаряни параметрите на дългосрочни договори с по-ниски цени от предишните", увери Панайотов. И уточни, че самолети F16 е лесно да се набавят, но трябва да се помисли за пилотите и поддръжката.