"ДВИЖЕНИЕ НАШИЯТ ГРАД" откри кампанията си в Стара Загора. На откриването присъства и подкрепяния от движението кандидат за трети кметски мандат Живко Тодоров.

В обръщението си към присъстващите кандидати за общински съветници, Тодоров каза нещо изключително важно: "Вашата листа е истинска гражданска листа. Може би е единствената такава, защото зад останалите с подобно наименование, обикновено се маскират различни политически интереси. Вторият ми мандат ме научи на нещо много важно - не само повече от всякога трябва да се вслушваме в задачите, които ни поставят гражданите, но и пряко, заедно с тях трябва да работим по изпълнението им. Динамиката във времето е твърде голяма и местната власт не може да е достатъчно добра, ако следва само някаква своя програма. Ако днес гражданите имат нужда от едни стъпки, утре на дневен ред за тях, а следователно и за местната власт, която са избрали, ще бъдат други.  

Кое е различното в Движение "Нашият град" в Стара Загора?

На първо място, фактът, че за първи път не става въпрос за обща платформа, или програма, обединяваща хора (обикновено политически активни). Листата е формирана от граждани със своя собствена кауза, на която са посветили живота си: възпитаник на Дом за деца, лишени от родителска грижа, който е намерил пътя за реализация, семейство и развитие. Неговата кауза е създаване на система от конкретни мерки в общината, която да помогне на други като него в трудния им път към достойно съществуване, а не към мизерия, деградация и дори престъпност. Лекар, който има идеи как на местно ниво може да се повлияе на тежка система като здравеопазването, да стане по-достъпна, ефективна и полезна. Млада майка на две деца, която предлага схема за подпомагане и насърчаване на младите семейства... Правист, печатар, историк, детска учителка...

Уникална концепция. Човек се бори най-силно и най-добре за своя кауза. Това е причината да твърдим, че "Нашият град" ще вкара 51 общински съветници. Дори много повече от 51. Защото всички тези хора ще продължат да работят за важното за тях и всички техни инициативи, идеи и разработки ще бъдат поставяни на дневен ред в общинските сесии. Нещо повече, техните общински съветници могат спокойно да работят с всички други - политически оцветени в местния парламент, защото поставят реални граждански казуси без наочниците, или цветните очила на политическата коректност. Общинските им съветници могат да работят "с" и "за" всяка група граждани.

Листата бе формирана с покана в социалните мрежи към всеки, който е ГРАЖДАНИН, а не просто ЖИТЕЛ, има своя кауза и се бори за нея, да се присъедини. Дама беше коментирала, че това не е сериозно. Напротив - много сериозно е, защото е основа на новия тип демократично местно самоуправление, който се ражда, независимо искат или не досегашните тясно партиини структури.

А защо се случи в Стара Загора? Защото град с 8000 години живот може да има и 8000 години бъдеще.