Бившият посланик на Белият дом в НАТО, който беше замесен в скандала за телефонният разговор между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски, напусна поста си като специален пратеник в Киев.
 
Това съобщава „Лос Анджелис Таймс“, позовавайки се на държавен служител.
 
Източникът разкрива, че Кърт Волкър е информирал Държавният секретар Майк Помпео за решението си да напусне поста си, след като бяха обявени разкрития, че именно той е свързал личният адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани с украински държавни служители във връзка с разследване на бившият вицепрезидент Джо Байдън и семейството му за
корупционни сделки.
 
Джулиани заяви, че е бил в постоянен контакт с Волкър. Държавният
Департамент не коментира веднага темата и само потвърди, че посланикът е свързал адвоката на Тръмп с близки до Зеленски служители.
 
Помпео заяви по-рано, че доколкото той е бил информиран, всички държавни служители на САЩ са действали правилно във връзка с Украйна.
 
Волкър беше доведен в администрацията на Тръмп от бившият държавен секретар Рекс Тилърсън, за да служи като пратеник в Украйна.
 
Той работи на доброволни начала и е запазил работата си като ръководител на Института за международно лидерство на Джон Маккейн в Аризонския държавен университет.
 
Студентският вестник на щата Аризона беше първият, който съобщи за оставката му.