Правителството е превело 5 млн. лева в сметката на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за подобряване на образователната и научно-изследователската структура на българското образование. Това каза премиерът Сергей Станишев, който се включи в честванията по случай 120 години СУ, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Парите ще са от излишъка тази година, каза Станишев.

Освен това правителството възнамерява да дари творческа база в Жеравна с 800 кв. метра застроена площ. Там преподавателите ще могат да се занимават с научната си дейност. Предстои правителството да вземе решение за доизграждане на центъра “Иван Дуйчев" за изследване на историята и културата на България на стойност 1.5 милиона лева. Следваща година стартира изграждане на база общежития за млади преподаватели от СУ. Около 100 преподаватели ще могат да живеят в тези общежития, обясни премиерът.

Станишев припомни, че в стратегията за научни изследвания на МОН са планирани да се изградят 4 изследователски центъра, като един от тях ще е в СУ. Университетът винаги е давал качество и ниво на българското образование и днес СУ е най-престижният университет в България, каза Станишев. /Десислава Вангелова, БЛИЦ