Премиерът в оставка и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов наредил на „Информационно обслужване“ да готви ново райониране на страната с оглед провеждане на следващите парламентарни избори по мажоритарната система, твърди Епицентър.бг.
Експерти внушават на Борисов, че мажоритарното гласуване е формулата, по която той може са се върне за трети път начело на изпълнителната власт.  

Изчисленията им сочели, че ако се направи "подходящо" райониране, ГЕРБ може да има 150 мажоритарно избрани депутати, което би им осигурило абсолютно мнозинство в следващото Народно събрание. Досега ГЕРБ не са се ползвали от такъв комфорт - нито през 2009, нито през 2014 г. партията успя да извоюва мнозинство в парламента.
 
Борисов доскоро бе против мажоритарната система, но сега явно е решил да използва вълната, която гражданите дадоха в подкрепа на инициирания от „Шоуто на Слави“ референдум в своя полза. "Два милиона и половина са казали "Да". Популизмът да ни припише, че ние спираме референдума, който е висша форма на демокрация, е много опасно оръжие", каза днес Борисов след консултациите при президента.
 
Премиерът е с пълното съзнание, че "Шоуто на Слави" действа популистки, но няма намерение да му се противопостави: "Представете си да си направим едно предаване в някоя телевизия ние и да почнем да казваме искаме референдум за 1000 лева пенсия и 1% данък. Ще мине ли този референдум? Ще мине. Демократичен ли е? Демократичен е. Ще съборим ли държавата с него? Ще я съборим"
 
Повелята на Борисов до „Информационно обслужване“ е известна във всички политически централи. Там са шокирани и сравняват действията на най-голямата партия едва ли не "с национално предателство", защото мажоритарният вот ще изправи страната пред непредвидими последици.