Предложената за министър на финансите Мария Бойчинова е кадър на „Експат“ - компанията, създадена от предложения от Слави Трифонов за премиер Николай Василев. Това става ясно от профила ѝ в професионалната мрежа ЛинкдИн (LinkedIn), пише БНТ.

През 2017-та Бойчинова има няколко медийни изяви в тази позиция, а от май миналата година работи в „Комерцбанк“ в Прага, Чехия.

Икономист и финансист, тя е завършила с пълно отличие колежа "Васар" в Ню Йорк. Учила е в Лондонското училище за икономика и политически науки. И двете училища са сред най-авторитетните световни школи в тази сфера. 

Притежава акредитация като сертифициран финансов аналитик. Започва кариерата си на Уол Стрийт в компаниите "Мерил Линч" и JP Morgan. Говори три езика. 

34-годишната Мария Бойчинова не присъстваше сред експертите в сектор "Икономика и финанси", който Слави Трифонов представи през март 2021 г. преди изборите за 45 Народно събрание. Водещите имена на ИТН в тази сфера бяха Любомир Каримански, Мика Зайкова и Пламен Данаилов. 

Името на Каримански е спрягано за потенциален кандидат за нов управител на Българската народна банка при евентуалната смяна на част от ръководството й през тази година. 
 

Мария Бойчинова има шанса да стане първата жена - министър на финансите на България в редовно правителство. Досега постът финансист No.1 е заеман само от една жена - покойната Христина Вучева - която управляваше Министерството на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова.