Шестата по ред кампания на благотворителната инициатива "Българската Коледа. Подарете надежда на дете в беда" започва на 1 декември тази година, съобщиха от пресслужбата на президентството. Кампанията е по инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов и Зорка Първанова на 1 декември 2008 г.
Инициативата набира средства за лечението на болни деца и за закупуването на медицинска апаратура и консумативи за нуждаещи се детски клиники и отделения.
Организатори на благотворителната инициатива и през тази година са Администрацията на Президента, Българската национална телевизия и Нова Телевизия. М-Тел, Глобул, Вивател и БТК отново се обединяват в подкрепа на инициативата като осигуряват телефонни линии за обаждания и изпращане на SMS. Обажданията и SMS-те ще се изпращат на телефон 1117 - без код за абонати на М-Тел, Глобул и Вивател, както и на телефон 0900 1117 за абонати на БТК. Цената на един SMS е същата, както и миналата година - 1 лев.
Тази година за първи път М-Тел се присъединява към “Българската Коледа” и със собствена кампания. От 1 декември най-големият мобилен оператор предлага на своите клиенти коледна, благотворителна Prima. За всяка активация на новозакупена или презареждане на съществуваща предплатена карта, М-Тел ще дари по 1 лев (с ДДС) в полза на “Българската Коледа”.
Набраните за периода от 1 до 26 декември 2008 г. средства, по волята на дарителя, ще бъдат предоставени безвъзмездно на Националната генетична лаборатория и Клиниката за рискова бременност към Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Майчин дом”. С това дарение ще бъде подпомогнато закупуването на съвременна апаратура за ранна диагностика на генетични заболявания.
Медийни партньори на “Българската Коледа - 2008” са вестниците “Труд”, “24 часа” и “Пари”, Българското национално радио, Дарик радио, радио “Атлантик”, радио “Фокус”.
Дарителската сметка на кампанията е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210 и с банков код BIС: UBBSBGSF, ОББ, клон “Централен”. Титуляр на сметката е БНТ.
Благодарение на сътрудничеството с "Ипей" АД и тази година дарения ще могат да се правят в интернет чрез системата за електронни плащания e-pay директно с кредитни карти VISA и MasterCard.
По традиция на 25 декември 2007 г., в първия ден на Коледа, в Народния театър “Иван Вазов” ще се състои благотворителен спектакъл, който ще бъде осъществен и излъчван на живо от Българската национална телевизия. Режисьор на спектакъла е Маги Халваджиян.
Средствата, събрани чрез “Българската Коледа – 2008”, ще бъдат дарени след подписване на тристранен протокол от страна на Администрацията на Президента, БНТ и Нова телевизия на специализирани детски клиники.
Ще бъдат подпомогнати 33 деца, а в зависимост от събраните средства и на много други. Те спешно се нуждаят от скъпоструващо лечение, което не се поема от Министерството на здравеопазването и Националната здравно-осигурителна каса. Децата, чието лечение се подпомага от “Българската Коледа”, се определят след изпращане на молби от родителите им до организаторите на благотворителната инициатива и след съгласуване с лекуващите лекари. Част от децата са деца, на които “Българската Коледа” помага вече няколко години и ще продължи да осигурява тяхното лечение. Закупуването на медицинската апаратура се извършва на основата на получени заявки от ръководствата на болниците и след направени консултации с Министерството на здравеопазването, Асоциацията по педиатрия и Асоциацията по неонатология.
В предишните пет издания на “Българската Коледа” бяха събрани общо 11 662 026 лв. Подпомогнато беше лечението на близо 300 деца. Закупени бяха медицинско оборудване и линейки на обща стойност 8 883 027 лева за над 76 детски клиники и лечебни звена.
На адрес www.bgkoleda.bg всеки може да се запознае с кампанията през предишните пет години, както и да научи повече за подпомогнатите деца и клиники. /БЛИЦ