Ден преди да удари първият звънец на новото 50-о Народно събрание продължават политическите совалки за съставяне на редовно правителство.

Инициираните срещи от първата политическа сила на изборите – коалицията ГЕРБ-СДС – започнаха още в понеделник. Тогава от планирани общо три срещи се състоя една – с ДПС. След нея стана ясно, че са обсъждани не имена и постове, а политики и реформи. 

Отказ да седнат на една маса с трите дами от преговорния екип на ГЕРБ-СДС дойде от досегашните им партньори ПП-ДБ, които заявиха, че ще бъдат проевропейска опозиция.

От "Възраждане" също отказаха да участват в преговорите за експертен кабинет с мотива, че са готови на разговори за правителство, само ако мандатоносител са те самите.

Днес се очаква нова серия от преговори.

От "БСП за България“ вече показаха червен картон на ГЕРБ след категоричното решение на Националния съвет на партията. Под въпрос остава какви ходове ще предприемат от "Има такъв народ“, както и от "Величие“ – които вече заявиха, че очакват диалог между лидери, а не среща на преговорни екипи.

Срещата с БСП е насрочена за 11 часа, с ИТН - 13 часа, а с "Величие" - 15 часа. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!