ПП „Презареди България“, председателствана от евродепутата Николай Бареков, официално е първата и единствена българска партия пълноправен член на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа /АКРЕ/. Членството бе парафирано с пълно мнозинство по време на тържествена церемония този уикенд в Баку, Азербайджан, където се състоя срещата на най-високо ниво на АКРЕ с участието на близо 500 консерватори от цял свят. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Подписите си под Декларацията от Рейкявик, основополагащ манифест на всички консерватори в света, положиха Николай Бареков и президентът на АКРЕ – Ян Захрадил.

По повод приема на „Презареди България“ Захрадил изрази надежда Николай Бареков да продължи мандата си на евродепутат и в следващия парламент. Ричард Милсъм, главен изпълнителен директор на АКРЕ, благодари за усилията и приноса на Бареков към консервативната общност до момента.

Молбата за членство в знаменития и влиятелен клуб на консерваторите бе подадена от българския евродепутат преди две години в чешката столица Прага. Самият той е първият индивидуален член на Консервативния съюз, а сега вече статут получи и партията му – „Презареди България“, наследник на ПП „България без цензура“. На практика Бареков е първият българин, подписал Декларацията от Рейкявик, а заседанието в Баку официално легитимира и реши въпроса коя партия единствена представлява консервативните политически ценности в България.

„Това е изключително вълнуващ момент за нас, защото с гордост можем да заявим, че България официално става част от световното семейство на най-модерната политическа идеология – консерватизма“, заяви Бареков в официалната си реч, приветствана от Ян Захрaдил. Според евродепутата и председател на „Презареди България“ има изключителна символика в това, че приемането в Консервативния алианс се случва именно в Баку. „От тези земи древните българи са тръгнали към Европа преди шестнадесет века, за да можем днес да се наречем част от Европейската общност. София е по средата между Брюксел и Баку. Моята страна е най-старата европейска държава, която е запазила името си и до днес. Българите са на кръстопътя между Изтока и Запада, но не като място за сблъсък, а като център на многовековни ценности“, обясни Бареков. „Идеите, на които сме съмишленици, са единствените възможни политически идеи в днешния динамичен, алианиран полу-виртуален свят.

Човечеството достига върховете на своето развитие чрез надграждане върху устоите, а не върху тяхното отрицание. Подронването на класическия подход води до тероризъм, икономически кризи, подхранване на социалната бедност и липса на образование. Либералното мислене действа чрез отрицание, реваншизъм и посредственост в политиката, чиито резултат е край на либерализма като желана доктрина. Консерватизмът е бъдещето без алтернатива в политиката“, заяви Бареков на форума в Баку. „За мен е изключителна чест да присъединя родината си в авторитетния клуб на консерваторите. Със сигурност моята партия ще допринесе към консервативните ценности чрез добродетелите на сънародниците ми. Вярвам, че ще бъдем достойни представители на АКРЕ сред българската общественост и благодаря за доверието!“, каза в заключение Бареков.

Николай Бареков взе участие и в ключовия панел на срещата на най-високо равнище в Баку, която бе приветствана от президента на Азербайджан Илхам Алиев и от парламента на кавказката държава. В дискусията, посветена на Шенген и Брекзит, участие взеха множество евродепутати, сред които  Барбара  Капел от Австрия, баронеса Мобарик и Амжад Башир от Великобритания. Като представител на българската делегация, заедно с румънския евродепутат Ребега, Бареков призова за незабавно приемане на България в Шенгенското пространство. „България и Румъния заслужават да станат част от Шенген, защото се справихме с мигрантската вълна, за да спасим Европа от нашествениците. Шенгенското споразумение е наследство от миналото и трябва да бъде преразгледано“, заяви Бареков в дебата.

Българският евродепутат взе участие в множество двустранни срещи с колеги-консерватори от цял свят.