Президентът Румен Радев за първи път коментира завихрилия се скандал около твърдението, че има топла връзка между служебния кабинет и партията на обвинения в 19 престъпления и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков - "Българско лято".

Припомняме, че политологът доц. Огнян Минчев хвърли бомба, като заяви, че Елена Павлова Фичерова-Караиванова, която стана началник на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков, е кандидат за депутат от партията на Божков. 

"От 11 години кой е на власт? Олигархията е на Борисов. Тук има железен закон - всяка олигархия се стреми да започне да работи със следващото управление. 

Някакви сънища чувам - прочетох писания. Няма как олигархията на Божков и на когото искате, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система, те даже не се пресичат. Моята и на предишния премиер. Там има изкуство всички собствени грехове да се прехвърлят на другите", категоричен бе пред БНР държавният глава. 

Радев подчерта, че България няма друг шанс, освен политическо единение.

"С болка се съпоставяме спрямо другите държави, винаги сме на последно място, но трябва да търсим причините за това. До идването на Борисов имахме сходни икономически траектории с Румъния, даже бяхме по-добре, след това - да видим данните", коментира още той. 

"Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата но регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите - не са в наша полза.

Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тек - в България", изрази мнение президентът.

"След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри.

Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане.

И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация", скочи остро Радев.