Надежда за възможно най-бързо приключване на ескалиращия конфликт между Русия и Украйна изрази пред журналисти в Стара Загора президентът Румен Радев.

Той призова за бързо освобождаване на украинските моряци, арестувани след опит да минат през Керченския проток. Сред тях има и бесарабски българин.
„Обикновени моряци не трябва да плащат цената на политическото противопоставяне. Всички страни трябва да се придържат към нормите на международното право да не нарушават законните граници”, коментира държавният глава.

Той засегна и темата с миньорите от „Марица-Изток”, които се опасяват, че ще останат без работа заради новите европейски разпоредби. Радев отбеляза, че е добре, че и той, и правителството, и синдикатите са на едно мнение – Парижкото споразумение за климата трябва да се спазва, но без завишаване на целите.

„България трябва да съхрани работните места на нашите миньори, но и трябва да чуем ясна политическа ангажираност към съхраняването на работните места на миньорите, но и гарантирането на трудовата им заетост в по-далечна перспектива”, каза още държавният глава.