Президентът на Република България коментира международния рейтинг на страната ни в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Звучите много черногледо", коментира водещата думите на Радев относно развитието на страната. 


"Аз говоря амбициозно. И така трябва да разсъждава всеки българин. Ние сме изостанали толкова много от другите източни държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече. Ако ние не кажем къде са проблемите, няма да можем да се справим. Споменавате кредитния рейтинг на кабинета. Не е добре да се осланяме на външни класации", каза Радев. 

Президентът обясни своето черногледство, в което го обвиняват симпатизантите на ГЕРБ.

"По-точно совите не са това, което са. Когато премиерът с такава охота и възторг чете тези листчета на рейтинговите агенции, неговите подчинени трябва да кажат, че на сайтовете на неговите подчинени ведомства има история за много години назад. Ние получихме кредитен рейтинг BBB. Но ние сме имали кредитен рейтинг BBB+ през 2006 - 2008 година. Кой беше на власт. Спомняте ли си? Тройната коалиция. След това идва на власт Борисов и плюсчето изчезва. Сега ние възстановяваме кредитния рейтинг БББ от 2013 година, но без плюсчето. Плюсчето все още го няма", поясни Радев. 

Президентът също зададе въпроса, кои са страните в така наречения "B" отбор с кредитен рейтинг ВВВ. "В него са Андора, Португалия, Италия, Унгария, Тринидат и Тобаго, Индонезия и така нататък, А в "А" отбора са Аруба, Панама, Перу, Филипините. Виждате, че сме в една група с държави като Италия, например. Трябва да даваме дефиниции, като даваме някакви резултати. Този рейтинг е субективна оценка за вероятността на твоята възможност да покриеш твоите дългови задължения", поясни Радев. 

Това е реализъм. Аз вече неведнъж съм говорил. Останало ми е от предишната професия. Ако има нещо добро след полет - половин минута. Ако има грешки - разбор над 2 часа. Не искам България да катастрофира от самозодоволство", добави президентът. 

"Борбата с дълга е огромно постижение, според Борисов. Наистина, намаляваме брутния държавен дълг. През 2009 година, когато той поема управлението, той е бил под 9 милиарда, а в неговото управление той нараства 3 пъти - до 28 милиарда. През 2016 г. той нараства и сега плавно намалява", припомни също президентът. 

Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия за да ни спаси от Борисов където дългът е набъбнал 3 пъти, каза още Радев. 

Най-важният рейтинг не трябва да идва отвън, най-важният рейтинг е благополучието на гражданите, категоричен бе президентът.