С решението депутати от БСП да не са членове на Изпълнителното бюро на партията ще има два бряга на реката. Това каза политологът проф. Александър Маринов, цитиран от "Фокус", във връзка с предстоящото заседание на Националния съвет на БСП, на което ще бъдат обсъдено заявеното от лидера на партията Корнелия Нинова, че не може да има съвместяване на длъжностите народен представител и член на Изпълнителното бюро на БСП.
По думите му това ще доведе до образуване на известно разделение и разминаване между парламентарната група и Изпълнителното бюро. Той поясни, че това се е случвало и преди в партията и хората, които не са депутати започват да гледат по-особено на народните представители по различни причини. „Не виждам какво ще спечели БСП от това, че трябва да приложи едно недомислено формално уставно решение“, коментира проф. Маринов.

Според него Корнелия Нинова няма голям избор, защото тя трябва да приложи Устава. „След като са го съставили и приели такъв, той трябва да бъде приложен. Мисля, че тя няма възможност за избор дали да го направи или не. Ако тя имаше възможност за избор, дали и за кого да го приложи, тогава работата вече е много сложна“, каза проф. Маринов.

Според него тогава може да се мисли със съвсем конкретни персонални решения какво би спечелила или загубила.