Скандално известният бивш шеф на ДФЗ при правителството Орешарски Атанас Добрев ще бъде издигнат от квотата на ОП за заместник министър на земеделието.
Скандалният чиновник има завидна номенклатурна кариера. Той е брат на настоящия зам. председател на БСП  - София Ваня Добрева.

Публична тайна в Министерство на земеделието е факта, че Добрев е част от приятелски бизнес кръг около известен агро-консултант и много близък сътрудник на партийни кръгове свързани с българския лов, осигуряващи му добри контакти да бъде съхранен в последните години на топли местенца свързани с ресурси.

Благодарение на добрите му връзки, Добрев има завидно минало като бивш парламентарен секретар на министерството по времето на БСП и участие в огромния скандал свързан с фонд „Българска Гора”. Напомняме, че Държавен финансов контрол и прокуратурата проверяваха множество сигнали за далавери във фонд “Българска гора” (ФБГ). От първи прочит на вътрешния одит на ДАГ става ясно, че определени фирми са получавали по-често привилегията да изкарват пари от залесяване и отглеждане на нови гори. И най-важното - влизали са в сделките без реална конкуренция и по лична покана на ръководствата на регионални горски управления и на централното ръководство на фонда. Наследникът на Добрев във фонда инж. Влаев установил скандални детайли от договорите, подписвани от предшественика му Атанас Добрев. Сред тях са нарушения на сроковете за изпълнение на технологичните мероприятия, свързаност между фирми - собственост на един и същ човек, екстри за “наши хора”.

Според лесничеи фонд “Българска гора” е бил една от чучурките за източване на държавни пари в частни и партийни джобове. При проверките лъсват порочните правила за работа на ФБГ. При лесокултурна дейност на стойност до 15 000 лв. съответното горско стопанство или регионална дирекция (РУГ) са имали право да канят фирма, която си искат. В РУГ има комисия, която приемала без възражения офертите, предложени от фирмите. Никой няма спомен да е правена икономическа оценка, обясняват от ДАГ. Преписката се пращала във фонда, а шефът му Атанас Добрев парафирал договора.

Дали бившият шеф на ДАГ Стефан Юруков и бившият началник на ФБГ Атанас Добрев са се облагодетелствали?  Това няма значение, тъй като Добрев успява да се добере до поста парламентарен секретар на МЗХ и в последствие става шеф на ДФЗ с благословията на БСП. Явно партийната лоялност на Добрев е достатъчна и след освобождаването му като шеф става заместник директор на ДФЗ, а сега е готвен за заместник министър от квотата на ОП. А дали е така? Може би верният партиен боец е поредният троянски кон?