"Работи се за съставяне на нов кабинет, това иска по-голямата част от българите. От "Продължаваме промяната" ни уверяват, че са на финалната права с политическия пъзел", заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че приоритетите пред евентуалния нов кабинет съвпадат с предварителното коалиционно споразумение. 

"За БСП е важно да запазим темпото в социалната област. Имаме договореност втората стъпка за пенсиите да бъде извършена от 1 октомври. Искаме да направим българската пенсионна система европейска - да отговаря на принципите на справедливостта. По-важното направление е политиката за работещите семейства", каза проф. Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът предполага, че новото споразумение ще бъде общо. Не е решено технически под каква форма ще бъде подписано новото споразумение."Преодоляването на различията ще бъде трудно, но не и невъзможно. "Червените линии" са социалната и икономическата политика на правителството.

Имаме разминаване в някои от акцентите на външната политика на нашите партньори. БСП не  може да приема изгонването на 70 дипломати и техническия персонал на руското посолството. Има ли значение за българския бизнес токът къде е произведен? За нас е важно да има благоприятни условия за бизнеса", обясни социалистът.

"Г-н Петков направи груба грешка и предприе действия, които не се вписват в предварителното ни споразумение. Не е консултирал с партньорите си подобни действия, които вероятно ще имат нелеки икономически последствия", подчерта проф. Гечев.

Той отбеляза, че постовете в новия кабинет не са най-важното нещо. А от Асен Василев е изразено задоволство от работата на 4-мата министри на БСП и очакванията на социалистите са те да бъдат запазени.

"Най-вероятно ще останат същите министри. Има гласове, които казват, че за БСП беше по-полезно да скъса конеца и да отидем на избори. Да хвърлим страната в избори в тези трудни условия... По-добре една партия да не се притеснява, а да се готви за избори. Няма нищо фатално да отидем на избори", завърши социалистът.