Социологът проф. Иво Христов призна, че много трудно е приел поканата на БСП да оглави кандидатдепутатска листа на партията. „По принцип смятам, че интелектуалците нямат място в политиката като оперативни политици. По-скоро приех в качеството си на експерт, който ще се опита по някакъв начин да повлияе върху процесите вътре в парламентарния живот”, каза той пред bTV.
Той обаче подчерта, че не е загубил критичното си отношение към левицата. По думите му депутатът представлява целия народ и той не е крепостен селянин на парламентарната си група.

Проф. Христов посочи, че за листата го е поканила лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Разговорът беше тежък, но в крайна сметка бях убеден”, отбеляза той, като изтъкна, че е от гражданската квота и не може да носи отговорност за вътрешнополитическите проблеми на БСП.

„Щом сме се съгласили да участваме в тази листа, сме приели предизборната програма и  всички останали програмни документи, но това съвсем не означава, че няма да имам критическа дистанция по един или друг въпрос”, коментира той.

По думите му поканата показва, че все пак в БСП мислят по-далеч от носа си и са готови да инкорпорират хората, чиято критика е градивна и основателна. „По-добре да имате такъв тип хора, отколкото да имате послушковци, които да бъдат само машина за гласуване”, категоричен беше той.

В ядрото на западния свят има титанична битка между две крила за вида капитализъм, за вида социална, икономическа и политическа система, която ще доминира в света, заяви проф. Христов.