Факт е, че най-големите партии в България ГЕРБ и БСП се опитват да прочистят листите си от компрометираните муцуни, които ги повличат към дъното на политиката.
В двете формации, обаче все още мимикрират спорни лица, които ги тласкат към загуба на доверие.

Водещи фигури в ГЕРБ и политически анализатори са категорични, че безспорно един от хората, които стовариха черно клеймо върху партията на Бойко Борисов е кметът на Ямбол Георги Славов.

Градоначалникът се сдоби с няколко обвинения за длъжностни престъпления, които сложиха негативен отпечатък върху цялостното развитие на ГЕРБ и желанието на партията да се разграничи от обвиняеми политици.

Борисов лично положи усилия да съживи Ямбол и осигури на града десетки милиони от европейските фондове за инфраструктура. Днес резултатите са плачевни, а симпатичният някога областен град се е превърнал в цигански табор.

Безспорната "заслуга" за това е на кмета Славов, който иначе обича да се кипри на снимки и да си прави пиар на гърба на ГЕРБ.

В Сдружението на общините също са настръхнали срещу Славов, който по брой дела напомня на Вальо Топлото.

Крайно време е ГЕРБ да се разграничи публично от Славов, ако иска да спечели изборите в Ямбол, категорични са социолозите.

Другата страна на монетата "Славов" в БСП се казва Калоян Паргов.

Шефът на столичната организация толкова пъти е сменял партийната си принадлежност, че хамелеонът може да му завиди.

Побелелите социалисти все още не могат да се примирят, че софийската организация на БСП е поверена на политическия ренегат Паргов, който започна кариерата си от партията на Яне Янев - РЗС, но след като видя, че не може да направи политическа кариера чрез нея, набързо я напусна.

Паргов обича да си служи с лозунги от близкото минало и логично резултатите, които постигна са плачевни - БСП не успя да спечели нито един районен кмет в София.

Сега Паргов се хвали, че Столетницата ще спечели изборите в София, но сигурно е забравил, че заслугата за това е изцяло на генерал Румен Радев, а президентските избори не са парламентарни.
 

Това е и причината Корнелия Нинова да не включи Паргов на избираемо място в столичните листи, а да заложи на млади и реализирали си личности като Иван Ченчев.

В Изпълнителното бюро на БСП са наясно, че избирателите няма как да бъдат заблудени с аватари и по тази причина са ги избутали на задните редици.

Прави добро впечатление, че за първи път БСП е пуснала в битката за София и талантливи личности като Нона Йотова, което открива пътя за по-добър изборен резултат.