В БСП има много сериозен проблем. Спадът на резултата им на тези избори означава, че те по никакъв начин не водят разговор с избирателите си. Това каза в предаването "Лице в лице" проф. Иво Христов.

В БСП се задава въпроса кой ще води преговорите за съставяне на правителство. Който ги води, той ще остане начело на партията, заяви той.

За две от партиите в това особено правителство е въпрос на живот и смърт да са в него – БСП и "Демократична България" - и двете бити жестоко на последните избори. Ще имаме четворка, в която двама от членовете ще си налягат парцалите, посочи проф. Христов.

Попитан сгреши ли Румен Радев, като каза, че Крим е руски, професор Христов отбеляза: "Това все едно да сгрешите дали Луната се намира над Земята - обикновено е така до доказване на противното. Европа е дама с понижена социална отговорност, така че тя е казала всичко и е признала различни неща".

По думите му това не може да бъде проблем за външната ни политика. 

България е напът да затвори една срамна 12-годишна страница в своята съвременна история. Ясно е, че режимът на Борисов беше драстично отклонение от всички норми, дори за българските такива, които са малко под най-ниското ниво за Европа, заяви той.

По думите му това, което в момента се случва, е един дълъг процес на трансформация на системата от един авторитарен режим, какъвто ние имахме, към един неясен, нов режим на управление. Нас ни чака дълъг процес от италиански тип правителства, смяна на нестабилни парламенти и т.н., коментира проф. Христов.

Според него обикновено една система така се калибрира в ново качество.

Управлението на Радев през служебните правителства е доста по-различно от управлението на Борисов. Ние знаем само 1/10 част от това, което се е случило за тези 12 години. Проблемът не е само в дивата корупция, абсолютният произвол и незачитане на закона.

Сега много плачат за Конституцията и нейното нарушаване. Бившият премиер не стъпи последните 3 г. в парламента, има такива блюстители на конституционния регламент.

Пълно презрение към конституционния ред, концентрация на властта, която беше абсолютно безалтернативна, медийно поддържана от клакьори от всякакъв вид и характер, финансово обгрижвана, включително и от Европа, каза още проф. Иво Христов.