Всички предложения на Румен Радев описват програма на лидер на политическа партия. Това коментира за „Фокус“ политическият психолог проф. Антоанета Христова във връзка с отчета на държавния глава по повод 4 години от встъпването му в длъжност.

„Посланието на президента Румен Радев е много ясно. Свързано е с формулиране на неговите политически цели и опит да въздейства на парламентарните избори. Политическите му цели са президентска република“, заяви проф. Христова.

Тя уточни, че Радев говори много повече за това какво трябва да се случи в бъдеще време, като всичките му предложения описват програма на лидер на политическа партия.

„Картината в съзнанието му очевидно е, че при спечелване на изборите от тези, на които той възлага доверие, биха могли да отворят темата за промяна в Конституцията, специално в частта, която го вълнува най-много – България да се превърне в президентска република. Това беше основното му послание.

Опита се да моделира политически процес, който да бъде в съответна полза за политическите сили, които не упомена конкретно, но свърза с протестите през лятото“, коментира тя.

По думите й отчетът на държавния глава е включвал дейности, които или не са забелязани, или са отчетени като намерение.

„Смислените проекти, които формулира са идеи, които вече можеха да бъдат реализирани вероятно, ако нямаше такова силно противопоставяне.

По повод на тях темата за разпределянето на парите от ЕС, излезе основна, в бъдещите очаквания. Нямаше отговор за Невални, нито за жертвите на 1 февруари, показвайки по имена познаването на загинали антифашисти, но не и на убити антикомунисти, което отново го позиционира ясно в ляво, про политиката на Путин“, допълни проф. Антоанета Христова.

„Останалото не e изненадващо, говорене без конкретика срещу управлението и разхвърляне на етикети и обиди“, каза още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!