23 май е първата възможна дата за избори при удължаване на извънредната епидемична обстановка. Това каза проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“, цитиран от "Фокус".

Според него избори в това чумаво време не са най-доброто нещо, което може да ни се случи. Ако се стигне до отлагане, решението трябва да бъде взето с национално съгласие. Около 99,2 на 100 от хората в Европа не гласуват с машини, коментира той.

„На всички ентусиасти на тема „машинен вот“ искам да препоръчам да прочетат какво се случи на последните американски избори. Там вече има изключително сериозни обвинения за манипулации на машинния вот.

И вече почти няма значение дали е било, или не е било така. Въпросът е, че доверието в американските избори е сринато. Това нещо не трябва да бъде допускано в България. Защо Холандия се отказа от машините? Искам да припомня, че там се гласуваше 100% с машини.

В момента се гласува 0% с машини. Първо, защото няма тайна на вота и второ, защото вотът може да се манипулира с технически устройства“, обясни експертът.

Според проф. Михаил Константинов машините не спомагат за повишаване на медицинската сигурност по време на избори. Българските власти са изправени пред много тежък проблем, обясни той, като изрази надежда тези, от които зависи, да съумеят да го разрешат правилно. При необходимост изборите трябва да бъдат проведени в 2 дни, препоръча експертът.