"За евровота трябва да има 3000 машини. Така че вторият конкурс, който ЦИК обяви още тече. Явиха се три фирми, една е останала. Числата показват, че цената, наемът на една машина, ще бъде около 2500 лева. Съгласно опитът, който имаме от 2016 г. на една машина гласуват 50 души, така че при този наем за машина, това е по 50 лева на глас. Всеки глас, подаден машинно, ще струва на българите 50 лева." Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Михаил Константинов.

"БСП със сигурност ще подобри резултата си от предишните избори за Европейски парламент, защото преди 5 години те са пратили само 4 представители в Европа. Резултатите няма да бъдат като 2014 година, защото те бяха катастрофа за БСП. Тази катастрофа стана причина за разпада на коалицията, която подкрепяше Орешарски. Сега очаквам БСП да се представят по-добре", посочи математикът.

Проф. Константинов каза още, че не знае как ще се отразят скандалите с оформянето на листата на социалистите на техния резултат на 26 май и как "Апартаментгейт" ще окаже влияние на избирателната активност. "Категорично не успяхме да вкараме засега европейска тематика, но има още време до евроизборите. Трябва да отбележим, че изобщо в Европа, същинската европейска тематика доста се е изродила. И там има свиване върху националните проблеми", подчерта проф. Михаил Константинов.

Математикът и анализатор отбеляза, че независимо от резултатите на 26 май, няма как да се случат предсрочни парламентарни избори у нас преди местните, а най-ранният вариант за подобно нещо е заедно с тях: "Това е опасен микс. Различни са мотивациите и се изкривяват резултатите и при двата избора."

Той подчерта, че организацията на изборите върви много добре, вече са избрани районните избирателни комисии, остава само секционните да бъдат определени. Проф. Константинов каза още, че много хора са ангажирани с изборния процес и трябва да се уважава техният труд, както и призова за активно участие в деня на вота.