Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява в това „вижте си там – променете”. Всъщност, законодателството е една система, при която, като пипнеш една разпоредба, следват други неща. Това заяви деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев.

„Винаги, когато стане дадена трагедия по пътищата, първата работа на депутати от всички парламентарни групи е да ожесточат санкцията за дадено транспортно престъпление. И в момента транспортните престъпления са абсурдно направени, че ако човек блъсне някого на пешеходна пътека, той драматично повече ще бъде наказан, отколкото ако излезе на тротоара и помете спирка”, обясни той.

По думите на Вълчев динамиката на правния ред в България става наистина заплашителна. „У нас има някъде около 800 промени в правния ред годишно. Около 200 нови законопроекта или за изменение и още около 600 различни подзаконови нормативни актове. Това е ужасно много”, категоричен е деканът на Юридическия факултет.

Според него, за да просъществува „сглобката”, тя има нужда от добре обособен враг. „Президентът Радев е доста подходящ за тази цел. Това устройва и него, от друга страна. Мнението ми е, че неговата тежест нараства, откакто са системните атаки срещу него”, заяви Вълчев.

Той припомни какво се е говорело за депутата от ДПС Делян Пеевски преди година и настоящото му положение, при което подписът му стои редом до този на Кирил Петков и Христо Иванов. „Пеевски не бива да бъде подценяван като качества. Той има виждане какво представлява политическият процес, познава инструментите и част от тях видимо владее. Чужда му е инфантилността, която царства напоследък в политическия процес”, е мнението му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук