Изтичането на мандата му е най-запомнящото се от него. Това е един абсолютен провал. Плевнелиев е най-слабият президент след промените след 10 ноември. Човек, който показа, че не изпълва нищо съдържанието на президентската институция. Това каза професор Иво Христов в ефира на bTV, коментирайки смяната на властта днес.
Той не се еманципира от силата, която го издигна. Той нямаше никакъв визия за развитие на страната извън евроатлантическите клишета. Да си десен не означава да си русофоб. Такова мислене е възможно само в провинциалните краища в България.
 
Никой не разбра – целият политически елит - какво земетресение се случи тази година – Брекзит. В света настъпват грамадни промени, а българският елит продължава да си мисли, че светът все още е изток-запад.
 
Политологът Димитър Аврамов бе по-мек спрямо отиващият си президент „Той не се опита да надскочи обхвата на президентската институция. Направи една единствена грешка, начина по който скочи на назначаването на Пеевски. Той можеше да бъде по-мек и дипломатичен що се отнася до анексирането на Крим”, каза той.  
 
Крайността му също бе много очевидна, каза още той. Това, че Плевнелиев е вкарал ИТ бизнеса в БГ, също не е вярно. Той припомни как Плевнелиев е обяснявал на Клинтън по време на посещението ѝ у нас как всички българи ползвали Фейсбук.