Европейският съюз трябва да бъде готов да се справи със засилване на миграционните потоци в следващите месеци с оглед на подобряването на метеорологичните условия и от там - на възможностите за нелегално преминаване на границите. Това заяви вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева в Брюксел.
Припомняме, че подобна заплаха съзря вчера и президентът Румен Радев. За тези опасения той говори пред германския си колега Йоахим Гаук.

Тя участва в редовното заседание на Съвет "Общи въпроси", който подготвя дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на 8 и 9 март.

Като държава-членка, която защитава външна граница на ЕС, България ще бъде бдителна и ще подкрепя общоевропейските решения на миграционния проблем, заяви Златева.

"За да изпълняваме ефективно ангажиментите си към европейските партньори и да следим стриктно всички миграционни маршрути към Европа, имаме нужда да получаваме регулярно актуална информация за ситуацията по всички външни граници на ЕС", заяви още Златева. 

Тя настоя темата "Миграция" да бъде разгледана на предстоящото заседание на Европейския съвет.

Иначе нямало как да защитаваме ефективно границите си
Българската позиция беше подкрепена от редица други държави-членки.

Подготовката на Европейския съвет беше водеща тема на днешното заседание на министрите, отговарящи за европейските въпроси в 28-те страни от Съюза.

В контекста на обсъжданите мерки за заетост и икономически растеж в ЕС Златева определи продължаването на кохезионната политика за ключов приоритет за България.

Тя посочи също, че от особен интерес за страната ни са политиките за социална интеграция и за повишаване на енергийната независимост на европейско ниво.