Софийската градска прокуратура (СГП) продължава проверката на двете партии на Веселин Марешки. Това обяви пред говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като СГП внесе в Софийски градски съд искова молба за прекратяване на първата партия на Марешки – „Национално движение свобода и демокрация“.

„Проверката продължава, това е само първият резултат от нея, за който има безспорни доказателства“, обясни Арнаудова, цитирана от "Труд". СГП проверява и втората партия на Марешки – „Либерален алианс“, която беше прекръстена на „Воля“.

Втората партия на Марешки е учредена още преди да бъде отказана пререгистрация на първата.

В разследване бе показано как десетки едни и същи хора са подписали декларации като учредители и на двете партии. Сред документите има още десетки с напълно идентични почерци. Ако бъде установено, че законните учредители на „Воля“ са по-малко от 500, това ще е основание за искане да бъде прекратена и тази партия.

От документите, публикувани и в "Труд" става ясно, че сред извършилите на това грубо нарушение на редица закони са и няколко избрани за депутати от „Воля“. Прокуратурата би могла да поиска касиране на избора им пред Конституционния съд.

„Нека приключат проверките и тогава ще коментираме всичко това“, обясни Арнаудова.