Чрез ДБ, “Продължаваме промяната” прави опит за смяна на всички шефове на служби, коментираха политически анализатори, цитирани от "Труд". Те припомниха, че атаката срещу военния министър Стефан Янев тръгна от хората на Христо Иванов и на Атанас Атанасов, а в последствие към тях се приобщиха и ключови фигури от “Промяната” като шефа на парламента Никола Манчев.

Сега същият сценарий се разиграва и по отношение на шефовете на ДАНС, разузнаването-ДАР, Военното разузнаване, ГДБОП, както и на ДАТО. Всички те бяха сменени още в първите дни на първото служебно правителство на Румен Радев, в периода май-юни 2021 г. От ДБ предупреждават вече няколко пъти публично, че чрез шефовете на службите Радев държи контрол над правителството на Кирил Петков. Самият Петков още от първия месец на управление се опита да се еманципира от Радев.

“Още след КСНС при президента с ген. Атанас Атанасов заявихме, че ни притеснява това, че целият сектор сигурност в правителството е уплътнен с хора, които са наследени от служебните кабинети и могат да бъдат разгледани като сегмент под силно президентско влияние и не е част от преговорите, които се провеждаха за формиране на правителството”, призна от ефира на БНР Христо Иванов. Ден по-рано Атанас Атанасов допусна, че службите подвели правителството за Украйна. Казали, че война няма да има. Атанасов поиска спешно “прочистване” на службите.

Засега от “Продължаваме промяната” мълчат по темата, но от опозицията припомниха, че така било първоначално и със Стефан Янев. След като проверили нагласите чрез ДБ и видели, че няма проблем да бъде отстранен, преминали в открита атака.

Със смяната на шефове на служби въпросът е по-сложен, припомнят юристи. Всяко назначение минава през президента Румен Радев. Затова и при смени трябва да се търси неговото съгласие.