Заседанието на парламентарната социална комисия се провали заради отсъствието на депутатите от опозицията. Председателят на комисията Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" коментира, че предвидените за обсъждане законопроекти стават жертва на политически игри, предава "Труд".

Поради липса на кворум днес няма да има заседание и на Комисията по образованието и науката, съобщи председателят на парламентарната образователна комисия Ирена Анастасова от "БСП за България". На днешното заседание на комисията трябваше да продължи с разглеждането на второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.

За участие в днешното заседание на парламентарната образователна комисия бяха дошли министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, и доц. Лиляна Вълчева - председател на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ.

Заради липса на кворум се провали заседанието на парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси, на което трябваше да бъдат приети правила за избор на 11-членната парламентарна квота в следващия Висш съдебен съвет. На заседанието не дойдоха представителите на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Приемането на правилата беше предложено от председателя на Комисията Милен Матеев на фона на вече започналите преки магистратски избори за попълване на 11-членната професионална квота.

Припомняме, че заседанието на парламентарната комисия по външна политика беше отложено. На него се очакваше да бъде обсъдено френското предложение за решаване на спора между властите в София и Скопие. Отлагането стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".