Обществото не очаква сериозна политическа промяна и стабилизация след избори. На този фон обществените проблеми, които тревожат най-много българите, са далеч от темата за бъдещето на правителството. Това показват данните от допитване, проведено от „Галъп“ за БНТ.

За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят нищо. За 61% няма да се промени нищо, ако отидем на нови избори. Тоест, не са особено нужни. Почни всеки пети или 21% смятат, че предсрочният вот само ще задълбочи политическата криза. Тоест, общо 82 процента от българите не виждат никакъв смисъл от избори сега.

Едва 15% са на мнение, че те ще доведат до разрешаване на кризата. 3% са отговорили с не знам. 

Извън напрегнатия политически дебат според обществото у нас най-сериозните проблеми на страната се свързват с корупцията (38%). Запитаните виждат най-сериозните проблеми и в работата на съдебната система (26%) и здравеопазването (14%).

Проблемите в енергетиката (6%), социалната политика (6%) и образованието също будят обществена тревога. Проблемите са част от политическия дебат в страната и често са основа на консенсус за общи приоритети.

В последните седмици обаче бяха изместени от политическия дебат. В ситуация, в която респондентът е помолен да посочи само една, най-проблемна сфера, проблеми свързани с миграционните процеси, екологията и културата остават на по-заден план.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук