Зам.-министърът на външните работи на Иран Махди Сафари отмени планираното си за 2 и 3 февруари посещение в България. В рамките на визитата българска страна очакваше да бъде обсъден и случаят със задържания за наркотартрафик в Иран български шофьор.

Припомняме, че след 4 месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово бе открит в ирански затвор заплашен с екзекуция заради 135 кг хероин. Според закона в Иран всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му. Българинът е задържан в иранския град Табриз на 20 септември миналата година, а властите в Иран са уведомили България едва преди около 2 седмици, тоест цели 4 месеца по-късно. Страната ни е реагирала много остро на това забавяне и го е определила като недопустимо.  Властите са намерили в камиона му голямо количество наркотик. Повдигнато му е обвинение в незаконен трафик на дрога и че е част от международна група, която се занимава с този незаконен трафик от Афганистан към Европа.


Говорителят на външно министерство Драговест Горанов обясни днес, че посещението е отменено от иранска страна, като не е насрочена нова дата.  Беше отменена и насрочената за днес пресконференция на посолството на Иран у нас, заради отпадането на визитата на Сафари. /БЛИЦ