Според президента Георги Първанов парламентарна криза няма. На въпрос на "Хоризонт" той отговори, че последният вот е бил най-слабия вот на недоверие към правителството на Станишев. От гледна точка на посланията този вот беше по-зле от петъчния парламентарен контрол, заяви държавният глава.
Според Първанов правителството е показало воля и конкретни виждания за излизане от ситуацията по спряното финансиране на част от проектите на Европейската Комисия. Президентът Георги Първанов призна, че е разочарован от последния вот на недоверие и неговата безплодност, защото участниците в него са пропуснали възможността ясно да се разпишат ангажиментите и отговорностите и на правитеалството и на всички политически сили за изпълнение на предписанията на Брюксел. Държавният глава заяви още, че провокирани улични конфликти и уличен натиск не могат да доведат до позитивни резултати. На въпрос как ще коментира идеята на ГЕРБ за започване на консултации за служебно правителство, Георги Първанов призова ръководството на ГЕРБ да прочете внимателно Конституцията в частта на президентските правомощия. Президентът няма право да се намесва в работата на Народното събрание, докато не се завърти трикратно процедурата и не се провали съставянето на ново правителство, коментира Георги Първанов. Той каза, че според него натискът от страна на ГЕРБ президентът да наруши Конституцията е може би най-лесния начин да се поиска импийчмънт на държавния глава.
На въпрос адекватни ли са били действията на институциите по случая с отвличането на семейство Бончеви, президентът отговори, че резултатите не са обнадеждаващи. Той допълни, че може би има много причини за това и част от тях са техническата необезпеченост на работещите в МВР, но също и прогнилостта на системата, възможността във всеки един момент да изтича информация за подготвяне на една или друга спецакция на МВР. Първанов каза още, че това са проблеми, върху които трябва да се работи и може би една от добрите стъпки са били последните промени в законодателството. Държавният глава препоръча повече агресивен натиск срещу престъпния свят у нас. /БНР