Президентът Георги Първанов заяви, че подкрепя усилията на премиера и правителството, както и мерките, които се вземат срещу финансовата криза.

Според  него трябва да се приемат буфери за защита на реалния сектор, тъй като финансовата криза оказва влияние върху реалния сектор, а не върху цялата икономиката. Един от тези буфери е новият бюджет за 2009 година, в който са заложени мерки за преодоляване на финансовата криза, смята Първанов.

Той се ангажира да съдейства за решаването на проблемите на високопланинските общини у нас. Пред журналисти след срещата си с кметове от Асоциацията на родопските общини той обяви, че ще организира провеждането на дебат между изпълнителната власт, парламента и европейските институции за специално законодателство и преференции за планинските общини.
Според Първанов, най-важното за региона на Смолян е инфраструктурата и отварянето на новите пътища между България и Гърция. Той заяви, че ще продължат контактите с гръцката страна за решаване на този проблем.

Държавният глава смята, че в момента българските курорти са конкурентноспособни на най-известните европейски туристически дестинации. Той откри новопостроената улица „Алеко Константинов” в Смолян. Първанов сравни Родопите с Швейцария и Алпите и каза, че те не се различават по никакъв начин, както по инфраструктура и материална база, така и по природните забележителности. Смолян е един от най-добрите градове за живеене, посочи още държавният глава. „Истински си пожелавам един ден „Цариградско шосе” да заприлича на улица „Алеко Константинов”, каза президентът.

По- рано днес Първанов присъства на официалното откриване на “Момчилова крепост”. Той определи проекта като не само символ на българското, но и на европейското начало. Проектът е символ на отварянето на отделните региони в европейския съюз и е ярък пример, че границите между България и Гърция стават все по-условни. С реализацията на подобни проекти се отварят културните коридори, които ще дадат възможност за развитието на туризма, а оттам и на икономическото състояние на българските региони, каза той. Според президента българското културно-историческо наследство ще подпомогне развитието на туризма. /БЛИЦ