64-ия Международен технически панаир в Пловдив ще бъде открит от българския президент Георги Първанов в 11.30 ч. в понеделник, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града.
След церемонията официалната делегация, в коята са включени министрите на икономиката и на транспорта Петър Димитров и Петър Мутафчив, народни представители и посланици, ще разгледа експозициите.
Есенният панаир ще продължи до 4 октомври. В него участват 3202 фирми от 45 държави. Тази година страна партньор е Италия, чиято икономика ще бъде представена от 397 компании. За ден на Италия е определен 30 септември. На изложението ще бъдат показани 211 новости. Очаква се най-голям интерес да предизвикат експозициите, включени в Автомобилния салон. В Пловдив ще направят българската си премиера 13 нови автомобила. За първи път в рамките на Международния технически панаир се организира изложба, за да се представи част от културното наследство на Пловдив. С нея ще бъде открит Виенският павилион, един от новите обекти в панаирния комплекс. Там са аранжирани 50 творби на известни пловдивски художници и скулптори. Прогнозата е експозициите да бъдат разгледани от близо 150 000 посетители. За изложителите и гостите на Есен-2008 са осигурени 1500 места за паркиране в панаирното градче и около него. Билетът струва 6 лв., паркирането за 1 час е лев, а за цял ден – 9 лв. /БЛИЦ