Свръхочакванията към ДАНС не се оправдаха, заявява в интервю за в. "Стандарт" президентът Георги Първанов. По въпроса за смяната на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков държавният глава казва, че е бил информиран и очаква председателят на ДАНС Петко Сертов да му докладва за аргументите на това решение.
"Знаете, че публично казах силни думи. Позитивна е моята оценка за работата на г-н Драшков като офицер, като служител на сигурността. Но ще трябва все пак да знам какви са конкретните аргументи на г-н Сертов, преди да мога да коментирам. Още повече, че все пак, доколкото тази служба не е към президента, аз бих го направил доста сдържано, доста предпазливо и в контекста на цялостните ни усилия за стабилизиране по темата сигурност, а не с оглед на възникнали тук-таме огнища на напрежение", посочва Първанов.
Запитан дали ДАНС е успешна служба, президентът заявява: "Виждам усилия, виждам намерения. Долавям конкретни инициативи и действия, но не мога да направя подобно заключение все още. Още повече, че имахме свръхочаквания към работата на тази служба. Девет месеца онова, което се случва, е далеч под тези очаквания. Оправданието само частично е в това, че някои вътрешни противоречия, външният натиск, в т. ч. и от определени институции, спъва, сковава, блокира дейността й. Очаквам наистина една много по-действена служба".  
"Има напрежение между назначеното ръководство и наследените ръководства на двете досегашни служби, което се вижда и във взетите кадрови решения. За мен най-важната задача е да се постигне консолидация, професионална, и на морална основа, в крайна сметка. И да имаме една действена, ефективна служба, която да може да лови престъпници, да разкрива корупциите и престъпността. А не да ни занимават вече седмици наред със собствените си вътрешни и междуличностни отношения", категоричен е държавният глава.
 Първанов коментира и скандала с подслушвани журналисти. "Доколкото видях съобщението на ДАНС, става дума за нерегламентирано събирана информация. Прецизирам го, защото имам предварителното уверение на г-н Петко Сертов - председател на агенцията, че не са подслушвани нито депутати, нито журналисти. Без съмнение обаче от онова, което протича и в медиите, от коментарите става ясно, че някой си е превишил правата. Някой се е опитал да събере допълнително информация за хора, които са извън конкретния предмет - а той е изясняване на проблема с изтичането на информация от ДАНС. И този, който е разпоредил, този, който е реализирал, трябва да си получи съответно и политико-управленската, и професионалната отговорност за това. Тук трябва да сме безкомпромисни. Не може да се случват такива неща в днешно време", смята Първанов. /БЛИЦ