Николай Денков е бил заместник на Меглена Кунева. Това означава ли, че НДСВ или Тройната коалиция се завръща? Неуместно е да ме питате дали ще подкрепим кабинет на "Продължаваме промяната". Някои ги наричат шарлатани, други ги наричат аматьори.

Тази кандидатура е обречена. Никой не ни е поканил на разговори, а доколкото знам не им е връчен и мандат. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ по повод издигнатата кандидатура на Николай Денков за премиер. Както БЛИЦ писа по-рано от продължаваме промяната официално обявиха кандидатурата му.

"Ние искаме публичен разговор, за да заявим какво мислим за приоритетите им. Поведението на ПП е дивиантно, част от приоритетите им са от приоритетите на кабинета "Габровски". Не можеш вчера да ги отречеш, а днес да ги преповториш в писмо," каза още тя.

В отговор на въпрос защо партията ѝ не е е участвала в Председателския съвет, на който е обсъждана номинацията на Денков, Атанасова отговори: „Тези съвети се провеждат за обсъждане на дневния ред и правилата за работа на НС. Някой обаче е решил да си прави коалиционен кръжок, в който ние отказахме да участваме, защото не е публичен”.

Тя коментира кандидатурата и в личния си фейсбук:

„Ще трябва да разгледаме номинацията на Денков, след като финално бъде одобрена от ПП. После ще видим и как той ще се справи с реденето на своя екип. Като цяло в номинацията виждам важни и окуражаващи политически знаци”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Според него акад. Денков не е просто експерт, а човек с ясна политическа кауза – образованието. Освен това той имал и опит- знае как функционира Министерският съвет.

„Той не е воювал с никого и не може да бъде част от войната, която се води в българската политика”, категоричен бе Иванов.

„Подигравка с НС". Така Костадин Костадинов определи кандидатурата на акад. Денков за премиер.

„Този човек в момента, в който напусна системата на образованието, предизвика въздишка на облекчение във всички в системата. Сега се опитват да ни го натрапят като министър-председател. Няма как да подкрепим такъв кабинет”, заяви Костадинов.

„Не можем да подкрепим кабинет на ПП по същите причини, по които не можем да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Нямат разлика в политиките, при тях разликите са само личностни. ПП нямат никакви разминавания с ГЕРБ по важните въпроси, а ние имаме разминаване с тях”, заяви Костадинов и изреди въпроси като Еврозоната и оръжията за Украйна.

„ГЕРБ, ПП и ДБ са едно и също, с различни етикети”, каза Костадинов. И допълни, че от „Възраждане” няма да отидат на среща с ПП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук