Руският президент Владимир Путин заяви, че в случай на разполагане на ракети в Европа, нарушаващо Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, Москва може да насочи въоръжението така, че да порази командните центрове на Стария континент. Това стана по време на речта му пред Федералното събрание на Русия, съобщават световните агенции.
 
Путин изтъкна, че Вашингтон вече е разположил свои установки в Европа. По думите на руския президент, от там САЩ могат да изстрелват ракети „Томахоук“.
 
В същото време той подчерта, че Русия не търси конфронтация с Щатите. Москва няма да разполага ракети със среден и малък обсег в Европа. Използването на въоръжение от руска страна се планира само с отбранителни цели.

Посланикът на САЩ в Москва извади доказателства как Русия е нарушила договора за ракетите със среден обсег
 
„Всички трябва да разберат, че Русия е била и ще бъде суверенна, независима държава“, заяви още Владимир Путин.
 
„Русия не може да бъде държава, ако не е суверенна. Някои страни могат, Русия не“, добави той. Путин подчерта, че изграждането на отношения с Москва означава „намиране на съвместно разрешаване на най-сложните въпроси, а не диктуване на условия“.

САЩ към Русия: Унищожете всички ракети 9М729 и тогава ще говорим за договор
 
За първи път в историята резервите на Русия изцяло покриват външния държавен и търговски дълг, похвали се още той. „Имаме мощен финансов еърбег. Мога да ви информирам - това е приятна, добра информация - за
първи път в нашата история нашите резерви покриват изцяло външния дълг на държавата, който е много малък, както и на търговския сектор“, заяви руският президент.