Попълнете търсена ключова дума или фраза

"България без цензура": Промените в НК убиват свободата

https://blitz.bg/politika/quotblgariya-bez-tsenzuraquot-promenite-v-nk-ubivat-svobodata_news243264.html Blitz.bg

ГЕРБ и сегашните управляващи използват чл. 146, за да прикрият престъпленията си

София, България 08 Ян. 2014, 15:07 1528 прочита 0 коментара
Гражданско сдружение "България без цензура" осъди готвените промени в Наказателния кодекс. Замислената корекция на чл. 146 от НК е посегателство срещу свободата на граждани и медии, се казва в официалната позиция на формацията. Тя категорично заклеймява въвеждането на наказание от една година затвор за "противозаконно фотографиране, филмиране, записване и други подобни действия". Това са задкулисни планове за налагане на цензура и ограничаване свободата на словото чрез приемането на съмнителни и неясни законодателни промени и изменения, прикрити зад фалшива загриженост за правата и личните свободи на гражданите", се казва в декларацията.
Според сдружението промените за пореден път показват, че между старите и новите политически партии няма разлика, тъй-като членът е замислен от ГЕРБ и остава в сегашното управление. От законодателните им опити прозира страх от това да не бъдат доказани престъпленията им, твърдят от гражданската структура и настояват Народното събрание незабавно да нанесе корекции в проекта за Наказателен кодекс.<br /> <br /> <span style="color: rgb(128, 0, 0);"><strong>ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ &bdquo;БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА&ldquo; ПО ПОВОД БЪДЕЩАТА ПРОМЯНА В НК (ЧЛ.146)</strong></span><br /> <br /> Ние от Гражданско Сдружение &quot;България без цензура&quot; се обявяваме против всякакви действия на отделни групи или държавни институции, които прикриват своите задкулисни планове за налагане на цензура и ограничаване свободата на словото чрез приемането на съмнителни и неясни законодателни промени и изменения, чието предназначение е да бъдат санкционирани опитите да се навреди върху основните права на гражданите.<br /> <br /> Най-важната функция на един закон, особено на нормативен акт, инкриминиращ деяния, ползващи се с голяма степен на обществена опасност, е да бъде реално функциониращ. Ето защо смятаме, че ако текстът на чл.146 от новия Наказателен кодекс бъде приет в този му вид, няма да може да изпълни задачата си да защити в максимална степен обществения и личен интерес. Липсата на ясни, конкретни и обективни критерии по отношение на деянията &quot;противозаконно фотографиране, филмиране, записване и други подобни действия&quot;, визирани в състава готвената законодателна промяна, говори за напълно основателните съмнения за поредния опит от страна на управляващите политически кръгове за заглушаване и туширане на гласа гражданите.<br /> <br /> 2013 г. е поредната, в която България е на последно място по свобода на словото в ЕС и този член на НК ще затвърди тази позиция. Фактът, че текстът на члена е замислен от ГЕРБ и остава в сегашното управление за пореден път доказва, че между старите политически партии няма разлика. От законодателните им опити прозира страх от това да не бъдат доказани престъпленията им. В Гражданско Сдружение &quot;България без цензура&quot; сме убедени в правото на свободно слово на всеки българин и призоваваме Народното събрание незабавно да нанесе корекции в проекта за Наказателен кодекс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам