Не трябва да допускаме пик на COVID-19, който да взриви здравеопазването в България по начина, по който това се случва в момента в Румъния, но същевременно партиите даже не излизат с ясна позиция за излизане от здравната криза. Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

„Болшинството от партиите – част от тях са заети да организират протести, други са заети да подкрепят тайно тези протести и да ги разпалват. Всички са изплашени, никой не иска да заеме ясна позиция.

Много партии в момента броят гласове – ще вземат или ще губят гласове, ако заемат позиция. Не броят хората, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират“, подчерта държавният глава, цитиран от bTV. 

Той призова „за съзнателност, за разбиране на това, което прави правителството“. Радев призна, че кабинетът „подлежи на критика за начина, по който се провеждат тези мерки“.

По думите му нашата страна и Румъния са били споменати, макар и не поименно, от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен като пример за лошо развитие на борбата с пандемията, която „в Източна Европа се разгаря отново“.

"Зелената сделка е красива, тя е необходима, трябва да се стремим към зелената енергия, но при сегашното равнище на технологиите не можем да говорим за стабилност и независимост без базови мощности като тези на въглища или АЕЦ", каза още президентът. 

„ЕС категорично не се ангажира с финансова и конкретна помощ в тази ситуация – изцяло отговорността се прехвърля в държавите членки и техните финансови възможности“, отбеляза Радев. Отхвърлено е било неговото предложение за временно намаляване на цените на парниковите квоти, което е важно за държавите с голям дял на въглищата в енергийния микс.

Все пак е било прието до средата на ноември да се извърши проверка на пазарите на еленергия и газ и системата за търговия с емисии, за да се установи дали има спекула. По думите му „сериозна съпротива“ е срещнало предложението му за анализ за връзката между цените и пакета „Готови за цел 55“.

„Докато не намерим решения как енергията от ВЕИ да я съхраняваме, а такова в момента няма устойчиво, ние не можем да задраскаме нашите базови мощности. Когато говорим за стратегическа автономност, това е енергията от АЕЦ и въглищата. Решенията за неглижиране на този вид енергия са доста прибързани в тази обстановка“, категоричен беше Радев.

Очакването му в тази посока е през ноември ЕК да обяви и газовите и ядрени мощности за екологични, като това решение може да подкрепи енергийните системи на държави като България.

5 разговора с германския канцлер Ангела Меркел е провел Румен Радев, като темата е била една – Северна Македония. „Тя е приела за своя кауза България да отвори вратата към Северна Македония за европейска интеграция още до края на годината. Решаващият съвет ще е през декември – аз имам ясни аргументи по темата“, разказа президентът.

Като „много деликатна“ той определи темата с отношенията между Брюксел и Варшава, след като полски съд отсъди, че конституцията на страната е над законодателството на ЕС – и то на фона на критики, че управляващите в страната нарушават върховенството на закона.

Радев се обяви за решаване на казуса с диалог, политическа воля и правни аргументи, идващи от Съда на ЕС: „Ако добавим фискален инструмент, ако въздействаме на тези страни чрез неприемане на техните планове за възстановяване, това ще взриви крехкото съгласие“.
Отново диалог, но с Русия е нужен заради глобалните процеси, чиито ефекти виждаме даже в Босна и Херцеговина със заявката за отделяне на Република Сръбска: „От противопоставяне и ескалация нямаме интерес“.

Румен Радев подчерта, че е поискал оперативен план от ЕС за конкретни действия, ако миграционният натиск към България – страната с най-голяма външна сухопътна граница на ЕС, се засили рязко.