Трябва да се отнесем с цялата сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България явно има ненаказана корупция по високите етажи на властта.

Това заяви президентът на България Румен Радев в ефира на bTV, коментирайки пристигането на специалния представител на Департамента по правосъдието на САЩ у нас.  

"Ако направим справка в световен мащаб, кои страни имат такива визови санкции, ще открием Иран, Пакистан, Еритрея, Камбоджа, разбира се и Русия и Китай. Вкарването ни в такава група е имиджова щета за нашата страна. Това няма как да не повлияе на отношенията ни със САЩ", каза Радев. 

Той бе категоричен, че никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън. Няма кой да вкара българските корупционери в затвора, освен българските власти и съд. 

Президентът коментира и енергийната тема. "Не трябва да се мотивираме от заплахите на Путин, а да се ръководим от нашия интерес. След провала на Южен поток, дали може да остане на европейската карта като държава на транзит?

Правителството полага усилия, но някои неща трябва да се отчитат. Забавянето си има цена. Ние, българите с нашите пари плащаме за да може руският газ да стигне до Европа. Тук трябва да има много откровена оценка за формирането на цените.

Трябва да видим какъв е планът за изплащането на тези пари. Не виждам и анализ на оценката на риска", каза Радев. 

Ще можем ли да си върнем парите, кога ще стане? Зададе още въпроси той. "Говори се след 15 години. Това е много дълъг период. За 15 години ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-сетне да се построи интерконектора с Гърция и той да даде поне минимална диверсификация, каза още президентът. 

Отговор на въпроса, според президента, дали строежът на тази газова връзка се бави, трябва да отговори правителството. 

"Не вярвам на думи ,не вярвам на хартия, ако не е документ с подписи, вярвам на резултати. За това трябва време", добави Радев. 

Президентът бе също попитан, дали ако кабинетът на Борисов беше решил да купи Грипени, щеше ли да има този конфликт той с Борисов. 

"Ако кабинетът беше решил да купи Грипени, по начина по който купи Ф-16, аз щях да съм съшия върл противник. За мен няма значение какъв щеше да бъде новия самолет. Исках да се заложи на прозрачен, конкурентен, открит процес, който да избере най-доброто съотношение между качество и цена", каза президентът. 

Според него, българското правителство е погазило честния конкурс и ние тепърва ще виждаме резултатите от това.