Президентът Румен Радев се срещна в Анталия с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, с когото, според съобщението на Дирекцията по комуникации на турското президентство, са обсъдили двустранните отношения, войната в Украйна и израелско-палестинския конфликт.

Българският държавен глава е в турския средиземноморски град по случай откриването на третото издание на годишния Дипломатически форум в Анталия на тема: "Насърчаване на дипломацията по време на криза" с участието на близо 90 високопоставени официални представители, включително държавни и правителствени ръководители и министри на външните работи.

Президентът Ердоган е откроил в разговора важността на по-нататъшното засилване на сътрудничеството между Турция и България, особено в областта на отбранителната промишленост и енергетиката, а така също и развитието на отношенията в други области, се посочва в съобщението на Дирекцията по комуникации.

Турският президент е изразил още готовността на страната си да си сътрудничи с България в износа на втечнен природен газ по шосе, в обмена на опит и в областта на възобновяемата енергия.

Ердоган е посочил също, че Турция си поставя като приоритет предотвратяването на разпространението на конфликти в региона както по отношение на войната в Украйна, така и по отношение на конфликта Израел-Палестина, и полага максимални усилия за разрешаване на проблемите чрез диалог и мир.

„Имахме много ползотворни срещи, също и с премиера на Унгария. Поканих Ердоган да посети България, но това зависи и от това дали ще имаме устойчиво правителство. Той прие поканата ми. Но пак, важно е да имаме устойчиво правителство“, заяви Румен Радев.

Той обяви, че иска да види повече от министъра на отбраната Тодор Тагарев. „Искам да видя министър, който работи за сигурността на България“, каза той.

„Някой от лидерите забелязваме, че искат от министър Тагарев да освободи поста, защото той не прави достатъчно за Украйна. За мен това е някак си висша форма на нихилизъм“, заяви още президентът.

Радев бе категоричен, че на 6-ти март трябва да има оставка на правителството, а той ще отвори Конституцията и ще ги почне „по домовата книга“. 

Държавният глава обясни, че има опция, ако не харесва състава на правителството да не подпише указа, но това ще доведе до една конституционна и парламентарна криза, от която никой няма нужда.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук