Президентът Румен Радев откри националния павилион на България в рамките на 28-мата годишна конференция на ООН за промените в климата, която се провежда в Обединените арабски емирства. За първи път страната ни участва със собствен щанд на международния форум. На павилиона са представени български компании от различни сектори.

На събитието присъстваха президентът на Полша - Анджей Дуда, вицепрезидентът на Европейската комисия - Марош Шевчович и Брад Крабтри, помощник секретар в министерството на енергетиката на САЩ.

Над 20 ще бъдат събитията на българския павилион в рамките на годишната конференция за климата в Дубай. До 12 декември страната ни представя иновативни технологии и зелени бизнес модели. При откриването на националния павилион президентът Румен Радев подчерта, че постигането на устойчиви климатични решения е възможно само в сътрудничество и при общи действия между държавите:

"Ние демонстрираме днес, че България е готова да разширява сътрудничеството със сходни държави. На нашия павилион не само може да разгледате водещи технологии и проекти, които се разработват в България, но и че той ще служи като споделено място за интензивен международен обмен".

Научните технологии и иновациите са важни в търсенето на успешни решения срещу климатичните предизвикателства, подчерта вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шевчович: 

"Ако погледнем посоката, в която се движи България през последните години, ще видим много успешни проекти, които срещат и подкрепата на Европейската комисия. Например, "Тракия Икономическа Зона", която си поставя за цел да бъде напълно въглеродно неутрална до 2050 г.". 

Това е първата въглеродно неутрална зона в Източна Европа, посочи изпълнителният директор Пламен Панчев: 

"Това ние го постигаме с използването на около 25% възобновяема енергия в момента. Съвсем наскоро ние ще произвеждаме биометан от органичен отпадък, ще произвеждаме водород".

Компания за производство на сателити е сред участниците на българския павилион. Без глобален поглед върху климатичните промени е невъзможно да има адекватни мерки, обясни създателят на компанията Райчо Райчев: 

"Нашата роля е да направим възможно събирането на максимално количество нови данни на много по кратки периоди от време, с които да валидираме как точно се променят климата на глобално ниво. Буквално преди няма и две седмици изстреляхме шест сателита, произведени в България, като със "Спейс Екс" (SpaceX) те бяха изведени в орбита".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук