Германски представител на "Каолин" АД пита Румен Радев защо е наложило вето на Закона за концесиите. Президентът държа реч пред представители на германския бизнес и отговаря на техни въпроси. „Законът бе приет, за да изпълни европейска директива, но парламентът отиде твърде далеч. Той го гласува в после час от съществуването си и в приетия вид даде възможност даването на концесии да се извършва само от един човек. Например кмета. Това дава възможност за нелегални практики и трябва да се подобри”, каза президентът.
Той отговаряше на английски, а въпросите бяха задавани на английски и немски. Тъй като владее и двата езика, Радев не ползва преводач, а германският бизнес го поздрави за владеенето на немски. 

Радев бе помолен да коментира и позицията си спрямо Русия. Той се засмя и каза: „Това е вечният въпрос. След което повтори позицията си, че ЕС има нужда от прагматична политика спрямо Москва и напомни, че Русия е нужна не само като доставчик на газ, но и като съюзник в борбата с тероризма. Радев пред немския бизнес Снимки: Капка Тодорова По-късно в разговора Радев стана по-категоричен и посочи, че на Балканите Русия е играла роля преди, но настоящето е съюз с Европа. България е убеден член на НАТО и ЕС”, каза той, цитиран от „24 часа”. 

Германски депутати преди това посочиха важната роля на България за стабилността на Балканите, в Черноморското икономическо сътрудничество и в Дунавското сътрудничество и благодариха за това. 

В реч преди дискусията Радев покани германски фирми да инвестират в България и гарантира, че всички партии ще работят за създаване на по-добър климат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!